Expozitia de baza cuprinde trei spatii distincte.Primul este destinat istoriei monografice a Vaii Bistritei de-a lungul careia au trait,cu zeci de mii de ani in urma,numeroase comunitati paleolitice,asa cum dovedesc statiunile de la Bistricioara,Lutarie,Dartu,Bofu Mic,Bofu Mare si Cetatica de pe Ceahlau.
Un bogat inventar descoperit la Hangu-Cetatuia si in alte asezari reflecta aspecte deosebit de interesante referitoare la vietuirea comunitatilor daco-carpice din secolele 2-3 d.Hr.
In expozitie sunt prezentate aspecte mai putin cunoscute referitoare la bisericile medievale de pe valea Bistritei ,participarea locuitiorilor din zona la razboiul de independenta, infiintarea Domeniilor Coroanei Bicaz si Borca-care au avut un rol benefic asupra zonei-dar si participarea lucratorilor la razboiul de reintregire nationala.
De asemenea in expozitie sunt prezentate documente si marturii despre sedere presedintelui Poloniei la Bicaz in 1939,participarea locuitorilor de pe aceste meleaguri la cel de-al 2-lea razboi mondial.Acest spatiu se inchiei cu documente si acte apartinand profesorului inginer Dimitri Leonida 1883-1965,cel care a proiectat barjul de la Bicaz.
Cel de-al doilea spatii prezinta o sinteza a evolutiei colectivitatilor umane,relativ recente de pe valea Bistritei cat si elemente definitorii pentru etnografia aceleasi zone.
Al treilea sector al muzeului este destinat expoziitiilor temporare de arta plastica,istorie etc...



