marți, 8 decembrie 2009

Simpozion 1 Decembrie 2009

Simpozion dedicat Zilei de 1 Decembrie

Tema : Importanţa şi semnificaţia istorică a zilei de 1 Decembrie

Formarea statului naţional unitar român


1. Evocare Istorică

Importanţa şi semnificaţia istorică a Zilei de 1 Decembrie

Profesor Matei Mihaiu


2. Contextul politic internaţional care a favorizat formarea statului naţional unitar român

Elev Aanei Maria – clasa a VI-a


3. Unirea Basarabiei cu România

Elev Agavriloaie Simona – clasa a VII-a


4. Unirea Bucovinei cu România

Elev Soponaru Anda – clasa a VII-a


5. Unirea Transilvaniei cu România

Elev Cobzariu Bogdan – clasa a VIII-a























luni, 30 martie 2009

MEMBRII CLUBULUI "Prietenii istoriei"

1.Felea Andrei (SAM Pingarati)
2.Calistru Stefan(SAM Pingarati)
3.Birladeanu Teofana(SAM Pingarati)
4.Vintila Ioana(SAM Pingarati)
5.Chitigoi Ramona(Scoala Stejaru)
6.Chitigoi Georgiana(Scoala Stejaru)
7.Zaharia Oana(Scoala Stejaru)
8.Cobzariu Bogdan(Scoala Stejaru)
9.Surdu Bogdan(Scoala Stejaru)
10.Balan Vasilica(Scoala Oantu)
11.Serban Iulian(Scoala Oantu)
12.Rotaru Andrei(Scoala Oantu)

SCOALA OANTU



SAM PINGARATI


SCOALA STEJARU

joi, 26 martie 2009

MONUMENTE ISTORICE DE PE VALEA BISTRITEI

MANASTIREA PINGARATI

Scurt istoric


Nu departe de Bisericani,urmand soseaua Piatra Neamt-Bicaz,la apus de muntele Botosanu,pe malul stang al paraului Pingarati se afla manastirea Pingarati,vechi asezamant monahal de pe Valea Bistritei.
Istoricul manastirii Pingarati este in multe privinte asemanator cu cel al manastirii Bisericani.Aici s-a constituit o veche sihastrie a unor calugari veniti de la manastirea Bistrita in timpul scurtei domnii a lui Ilias voevod,fiul lui Alexandru cel Bun.
Monahul Simion a pus bazele acestei sihastrii si s-a straduit sa ridice o biserica de lemn dupa obiceiul din strabuni.Stefan cel Mare a dat banii necesari sihastrului Simion care a construit biserica de lemn,care se afla intr-o poiana de pe coasta impadurita a muntelui Paru.
Traditia pastreaza amintirea unui moment de grea incercare pentru asezarea calugareasca abia constituita la Pingarati,in timpul celei de-a doua expeditie pe care turcii au intreprins-o in Moldova,pentru a razbuna infrangerea de la Vaslui(10 ianuarie 1475).
Probabil ca un podgheaz turcesc razletit dupa prada in aceasta parte a dat foc bisericii,iar calugarii s-au ascuns in munti,trecand apoi in Transilvania unde au ramas pana la incetarea razboiului.
La 1560 Alexandru voievod Lapusneanu ctitorul acestei manastiri,a facut biserica de piatra dand si mosie imprejurul manastirii.O data cu zidirea bisericii ctitorita de Lapusneanu,incepe de fapt existenta istorica a schitului de la Pingarati.
Al treilea ctitor al manastirii Alexandru Ilias voievod, a marit mosia din jurul manastirii cu partea Tarcaului pana in Tarcuta.
Al patrulea ctitor,Petru voievod Cercel, a dat doua mosii,Ivanestii si Sarata.
Al cincilea ctitor,Vasile voievod Albanitul,intareste cu hrisoave mosiile manastirii,facand adaugari la unele locuri,iar la Tarcau a dat o parte de loc din Tarcuta si pana in hotarul Comanestilor.
Al saselea ctitor,Mihail voievod Sturdza a dat venitul mosiilor Ivanesti si Tarcau cu hrisov pe 10 ani pentru facerea zidirilor.Au fost si alti ctitori care au ajutat manastirea,domni,boieri si alti facatori de bine care au dat mosii,odoare,bani,stupi,vite si alte bunuri.
C.D.Gheorghiu a realizat o periodizare,afirmand ca timp de 29 de ani s-a numit ,,Sihastria lui Simion" apoi,dupa construirea bisericii de lemn,99 de ani i s-a spus ,,Sihastria lui Anfilohie"27 de ani dupa ce s-a facut biserica de piatra iar de atunci incoace pana astazi timp de 270ani se numeste,,Mansatirea Pingarati".
Ultimele decenii ale secolului al XVI-lea si prima jumatate a veacului urmator, reprezinta perioada cea mai rodnica in decursul careia manastirea primeste numeroase danii domnesti si boieresti.Petru Schiopul,indeosebi,arata multa bunavointa calugarilor de la Pingarati pecetluind pentru acesta documente de danie,dar in timpul celei de a treia domnii,nu mai putin de cinci acte de danie si intarire.La sfarsitul secolului al XVI-lea ,manastirea detinea toata poiana din jurul bisericii,selistea de pe Almasul Mare,sate din ocolul Tirgului Pietrei,mai multe familii de tigani-robi,locuri de moara si de prisaca pe valea Bistritei.Acestor proprietati,Alexandru Ilias le adauga mosia Tarcaului pana la Tarcuta iar Vasile Lupu impinge hotarele in acesta parte pana la limetele Comanestilor.Benificiara a uniu regim preferetial, manastirea va intra deseori in conflict cu autoritatile laice locale pe care le va impiedica sa-si exercite prerogativele pe mosiile sale.
La sfarsitul anului 1621,Stefan II Tomsa scrie robotnicilor si ilisarilor din tinutul Neamt :<<...Cum veti vedea acesta carte a domniei mele, voi sa lasati in pace patru poslusnici,de robota si de ilis,ai sfintei manastiri Pingarati...si sa-i inscrieti aparte cu alte slugi boieresti...>>.
Valorificandu-si proprietatile cu acelasi mijloace de constrangere caracteristice feudale,manastirea se va vedea deseori in situatia de a nu mai avea suficiente brate de munca in urma disparitiei unui mare numar de tarani fugari care-si incercau norocul in alta parte,parasindu-si vachile gospodarii.Un hrisov emis de cancelaria lui Stefan al II-lea Tomsa la 23 noiembrie 1621,ni se pare semnificativ si suficient de convingator in aprecierea raporturilor dintre manastire si taranii din satele supuse ei.
<<...Am dat acesta carte a domniei mele parintilor si rugatorilor nostri egumenului si la tot soborul de la sfanta manastire Pingarati,ca ei sa fie tari si puternici cu acesta carte a domniei mele ,unde s-ar afla vecini care fug din satele sfintei manastiri,ori in satul domniei mele i-ar afla sau in at boieresc sau in sat calugaresc sau in slabozie sau in targ sau fie oriunde ii vor gasi sa ii ia cu toate averile si sa-i aduca iarasi inapoi in satele manastiri sa-si platesca dabila.Si nimeni sa nu cuteze a-i retine sau opri inainte acestei carti a domniei mele...>>
Bogata si puternica ,manastirea Pingarati va constitui,ca si manastirea Bisericani,o importanta veriga in lantul celor mai de seama asezaminte de pe valea Bistritei.


duminică, 22 februarie 2009

Scrisoare


24 Ianuarie 1859

ECOUL DUBLEI ALEGERI

Actul de la 24 ianuarie 1859 a avut un extraordinar ecou pe întinderea pământului românesc, de o parte şi de alta a Carpaţilor. Chiar în aceeaşi seară încep a sosi telegrame de felicitare la Iaşi. Printre cele dintâi este aceea a administratorului, care, anunţându-l pe Cuza că "fraţii noştri munteni" l-au ales ca domn îl felicită, în numele ţinutului ce va deveni "centrul României". Urmează două telegrame din Bacău : una a administratorului ţinutului, cea de-a doua, iscălită de 50 de cetăţeni băcăoani; aceştia felicitându-l pe Cuza pentru alegerea din "ţara, sora noastră, valahia", îi urează ca numele său să stea "alăture cu a lui Ştefan cel Mare în biruinţă şi a lui Alexandru cel Bun în blîndeţă şi virtuţi". Alte mesaje sosec din Bucureşti, Galaţi, Bîrlad, Vaslui, Piatra Neamţ Maiorul Buzdugan din Roman felicitându-l pe Cuza, arată că naţiunea l-a ales pentru patriotismul, curajul, spiritul său de dreptate şi nepărtinire.
În Transilvania, ecoul dublei alegeri a lui Cuza a fost remarcabil. Foile progresiste româneşti
"Gazeta Transilvaniei" şi "Foaie pentru minte, inimă şi literatură" publică articole entuziaste despre rolul maselor populare în succesul de la Bucureşti. ele descriu pe larg ştirea alegeriilui Cuza. "Pe străzi se auzeau numai aclamaţii : Alexandru Ioan Cuza..... Unire..... Unire.....", relatează un ardelean, corespondentul din Bucureşti al "Foii pentru minte". El încheie : "Faptul este atât de mare, bucuria atât de mare, încât pana tremură în mâna mea şi o lăs". Şi foile săseşti şi ungureşti relevă însemnătatea actului de la 24 Ianuarie. "Kronstadterzeitung" din Braşov, considerând acest act ca memorabil, spune "De 200 de ani, poporul român n-a fost aşa de fericit". Ştirea despre această îndoită alegere este publicată de toate marile ziare europen, majoritatea aplaudând voinţa poporului român de a avea un singur domn. Şi aceasta face ca personalitatea primului domnitor al ţărilor române - Le prince Couza hospodar de la Moldavie et de la Valachie, cum l-au numit ziariştii francezi - să se impună opiniei publice europene, iar cauza Unirii dorită de români, să fie simpatizată în rândurile membrilor Convenţiei de la Paris. Cel mai elogios articol apărul în vremea aceea peste hotare îl găsim în prestigioasa revistă "L'illustration" de la Paris. În numărul din 3 martie 1859, aceasta publică pe prima pagină un desen foarte reuşit, realizat după o fotografie a domnitorului Cuza, iar pe pagina următoare un articol din care extragem : "Sînt vreo douăzeci şi cinci de ani de când un tînăr moldovean, purtând un nume necunoscut, venea la Paris ca să studieze. Astăzi numele lui străluceşte de un imens renume. El a mers în fruntea naţiunii române, care se ridică printr-un sublim efort. Născut în anul 1820, la Galaţi dintr-o familie pur românească- una din cele mai vechi şi mai onorate. Cine l-a cunoscut îl elogiază pentru firea sa deschisă, de om amabil, fermecător.... Alexandru I a fost obiectul unei manifestări naţionale care i-a făcut glorie. Numele său se leagă de o foarte frumoasă mişcare politică din secolul nostru. Şi înţelepciunea sa în guvernare asigură românilor destinul cuvenit curajului şi inteligenţei lor."
Ce se mai poate adăuga oare acestor binemeritate laude făcute de străini marelui luptător pentru cauza unităţii poporului nostru ?